26 d’octubre del 2016

Segueix-nos a Instagram!!

Ja tenim compte d'Instagram!!



Com podeu veure, l'adreça és cm.robotica (Robòtica al Martí). En ella podreu seguir l'evolució de la nostra feina diària (i d'altres sorpreses...), a través de videos i imatges. Complementarà al nostre canal de youtube, Robótica Col·legi Martí , i al nostre bloc, Roblòctica: descontrol remot!, Esperem que us agradi i que us en feu seguidors molt aviat!!

25 d’octubre del 2016

Grups de treball

Sabeu que els alumnes i les alumnes del grup de robòtica treballen en equips de tres components i que li han posat noms, com a mínim peculiars, als seus robots? Conegueu-los!!

La Montse, el Miguel i la Cora són... els "Jo, robot"
El Patxi, la Inés i la Carla són... els "Naranja mecánica"
La Sílvia, l'Abel i l'Adrià són... els "Transformers"
La Victoria, La Sheila i el Kangfu són... els "Megatronics"
El Víctor, l'Albert i l'Adnan són... els "Sky Net"
L'Ainoa, l'Arnau i l'Isaías són... els "Wall-E"

Divertit, no? No oblideu anar seguint les evolucions dels seus projectes al llarg del curs en aquest bloc i al canal de Youtube Robótica Col·legi Martí

I recordeu que si voleu saber alguna cosa més dels membres dels grups, podreu llegir - ho a la pàgina del bloc Qui som

19 d’octubre del 2016

Ja marxen! Primeres passes de les criatures...

Els Transformers (Silvia, Abel i Adrià) ja han posat en marxa el seu robot! De moment d'una manera molt simple, però això pinta molt bé... Seguim treballant!




14 d’octubre del 2016

Fer volar als robots com a ratpenats

Un dels reptes més importants al camp de la robòtica és el de dissenyar sistemes capaços de reaccionar a situacions imprevistes.

A la Universitat de Boston estudien el comportament dels ratpenats per tal de reproduir les seves habilitats en els robots, ja que són capaços d'anar a grans velocitats per entorns farcits d'obstacles, combinant les 3 modalitats sensorials que fan servir (la vista, l'ecolocalització o sonar i la memòria espacial).

Per poder fabricar el robot, han estat fent petits experiments dins el seu hàbitat natural, posant-hi obstacles; és la primera vegada que s'analitza aquest comportament.


Enllaç a la notícia sencera:

En pocs anys no podrem distingir entre robots i humans...


El professor japonès, Hiroshi Hishiguro (Kyoto, 1963), famós per crear humanoides iguals a ell mateix, creu que, en un futur no gaire llunyà, les màquines arribaran a  fer el mateix que les persones. 

La rèplica és gairebé perfecta. Tot fet de silicona, l'Ishiguro androide també parla i contesta preguntes buscant les mateixes expressions que utilitzaria un ésser humà. Aquest és el veritable objectiu de l'Ishiguro real, el director del prestigiós Laboratori de Robòtica Intel·ligent de Japó: crear humanoides que puguin fer les mateixes funcions que un humà. "Què fem amb la resta de persones? Anar al cinema, parlar, ajudar-nos... Doncs això mateix podrem fer amb un robot. El més important és que serà algú amb qui mantenir una conversa", assegura en una entrevista durant el congrés Congrés Espanyol d'Informàtica, a la seu del grup de recerca BISITE de la Universitat de Salamanca.
Hishiguro amb la seva rèplica androide



El professor de la Universitat d'Osaka ha estat més de 15 anys investigant sobre aquest tipus de màquina i ja no posa límits: ni d'idioma, ni de tasca, ni tan sols de sentiments. Ishiguro està convençut que seran com nosaltres, només que molt més llestos.

5 d’octubre del 2016

Ghost Robotics: Minotaur

L'empresa Ghost Robotics ens presenta el seu nou robot: el Minotaur. El Minotaur és un robot quadrúpude de tamany mitjà. Les seves potes el permeten anar a una gran velocitat en terrenys complicats (2.0 m/s). També es capaç d'escalar tanques, obrir portes, pujar escales i realitzar moltes d'altres accions. Vegeu-lo en acció al següent video.



3 d’octubre del 2016

Leonardo Torres Quevedo, un precursor de la robòtica... espanyol!!



Leonardo Torres Quevedo va ser un genial matemàtic i inventor espanyol de finals del segle XIX i principis del XX. Va dedicar la seva vida a la investigació en aeronàutica, automàtica, enginyeria i matemàtiques, aconseguint desenvolupar el primer telefèric (1907) del món a Sant Sebastià. Inventà també el telekino (1903), el primer aparell de ràdio-direcció del món i va ser el precursor de les calculadores digitals. A més,  va inventar diverses màquines analògiques de càlcul, i d'altres innovacions com el punter làser o la que es coneix com la màquina d'escriure de Torres-Quevedo. Per tot això, és considerat un dels grans matemàtics, científics i inventors de la història, tot i que sol ser un gran desconegut al seu país.
       
        torres_quevedo.jpg
           Leonardo Torres Quevedo

L’ESCAQUISTA


L’escaquista va ser un autòmat construït el 1912 per Leonardo Torres Quevedo. Va fer el seu debut durant la Fira de París de 1914, generant gran expectació en aquells temps. Fent servir electroimants sota el tauler d'escacs, jugava automàticament un final de rei i torre contra el rei d'un oponent humà. No jugava de manera molt precisa i no sempre arribava a l’escac i mat en el nombre mínim de moviments, a causa de la programació simple que avaluava les posicions. Però sí que aconseguia la victòria en totes les ocasions.
Al contrari que els falsos autòmats El Turc i Ajeeb, que eren dispositius operats per humans ocults, per donar la falsa impressió de ser autòmats, l’escaquista era capaç de jugar als escacs sense intervenció humana.

Esquema del Ajedrecista.jpg
  Mecanisme de l'autòmat