3 d’octubre del 2016

Leonardo Torres Quevedo, un precursor de la robòtica... espanyol!!



Leonardo Torres Quevedo va ser un genial matemàtic i inventor espanyol de finals del segle XIX i principis del XX. Va dedicar la seva vida a la investigació en aeronàutica, automàtica, enginyeria i matemàtiques, aconseguint desenvolupar el primer telefèric (1907) del món a Sant Sebastià. Inventà també el telekino (1903), el primer aparell de ràdio-direcció del món i va ser el precursor de les calculadores digitals. A més,  va inventar diverses màquines analògiques de càlcul, i d'altres innovacions com el punter làser o la que es coneix com la màquina d'escriure de Torres-Quevedo. Per tot això, és considerat un dels grans matemàtics, científics i inventors de la història, tot i que sol ser un gran desconegut al seu país.
       
        torres_quevedo.jpg
           Leonardo Torres Quevedo

L’ESCAQUISTA


L’escaquista va ser un autòmat construït el 1912 per Leonardo Torres Quevedo. Va fer el seu debut durant la Fira de París de 1914, generant gran expectació en aquells temps. Fent servir electroimants sota el tauler d'escacs, jugava automàticament un final de rei i torre contra el rei d'un oponent humà. No jugava de manera molt precisa i no sempre arribava a l’escac i mat en el nombre mínim de moviments, a causa de la programació simple que avaluava les posicions. Però sí que aconseguia la victòria en totes les ocasions.
Al contrari que els falsos autòmats El Turc i Ajeeb, que eren dispositius operats per humans ocults, per donar la falsa impressió de ser autòmats, l’escaquista era capaç de jugar als escacs sense intervenció humana.

Esquema del Ajedrecista.jpg
  Mecanisme de l'autòmat







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada